Spread the love

Salutwoa 2013 final portrait

M-am hotarat sa scriu aceasta mica recenzie doar ca o parere strict personala, de membru dar nu de reprezentant L.O.S.T., cu principalul scop de a combate anumite opinii gresite pe care le-am citit in ultimele zile. Si pentru ca nu am comentat mai deloc pana acum :).

Asadar, am pornit la drum joi cu ceva sperante date de clasarea pe primul loc din semifinala sud pentru prima data in istoria competitiei cu maxim de puncte, dar si rezervati, ca asa sta bine competitorului. Ce nu ne-a lipsit (niciodata as putea spune) a fost voia buna, de data asta intretinuta si cu ajutorul prietenului Alinus Moise din Gothic, care a venit cu noi sa ne sustina. Si daca tot a venit vorba de sustinere, tin sa multumesc foarte mult celor care ne-au incurajat prin mesaje, telefoane, sms-uri etc – a insemnat foarte mult pentru noi!

Revenim la poveste – am ajuns in Sibiu in jur de ora 15.00, ne-am plimbat, am trecut pe la club unde am aflat ca nu era curent asa ca probele de sunet intarziau, deci ne-am intors la plimbare si la bere. Peste vreo ora si ceva ne-am intors, totul era ok la club, probele au mers snur, intarzierile s-au recuperat si totul a inceput conform planului la ora 21.00 cu God, am urmat noi cu L.O.S.T., apoi Sanctuar si Whispering Woods. Fiecare formatie a avut cate 30 de minute, cu 15 minute change-over.

Sunetul – cu mana pe inima declar ca Oldies mi-a intrat la favorites ca sunet de club, alaturi de Fabrica si Rockstadt. Clar, distinct, nu foarte tare, cu un personal tehnic foarte friendly. Un singur minus – scena foarte mica, joasa, in genul celei din Viking pentru cei care isi mai aduc aminte, si care aproape inevitabil a generat ceva microfonii din cauza distantelor mici dintre statii si monitoare.

Prestatia trupelor a fost buna spre foarte buna. S-a vazut ca mai toti au avut emotii, nimeni nu a cantat perfect, iar personal am tras urmatoarele concluzii:
– God sunt poate in cea mai buna componenta pentru prestatii live de cand ii stiu, din 1995, de cand i-am invitat cu Abigail pentru primul lor concert in Bucuresti. Stilul nu (mai) este genul meu
– Sanctuar sunt ce ar fi trebuit sa devina Trooper daca se tineau de heavy-ul de la inceput, mi-au placut foarte mult, si pe langa asta sunt si niste oameni foarte faini
– Whispering Woods – aici e mai complicat, muzica lor nefiind pe stilul meu, ca sa intelegeti va spun ca nu ma dau in vant dupa Tarja sau Haggard. Pe de alta parte, au niste aranjamente vocale si instrumentale foarte indraznete, executate corect, poate ca ce le lipseste acum ar fi unul sau mai multe “hituri”.

Publicul, peste o suta si ceva de insi, a sustinut destul de linistit mai toate trupele, fara sa creeze cine stie ce miscare dar din pacate cu unele misto-uri la adresa unor formatii care nu le erau pe plac.

Juriul a fost format din Laurentiu Straut si inca un membru al echipei de organizare, Titus Constantinescu si Horatiu de la Transilvania Rock Society. “Lupta” s-a dat intre God si L.O.S.T., care au fost la egalitate dupa voturile celor 4 jurati, deci diferenta in favoarea God a facut-o publicul. Ceea ce acum gasesc ca fiind relativ natural, data fiind istoria God, fanii pe care ii au prin tara si in special in Sibiu de unde este fosta trupa a unui actual membru. Deci cine a spus ca au existat aranjamente, sau ca God stiau dinainte ca o sa castige, se inseala, punctajul a fost strans, trei din patru trupe au primit cel putin cate un vot maxim. O alta plangere citita pe net a fost ca juriul nu este de specialitate, dar iata ca acum patru ani cand juriul a fost format din mari personalitati ai scenei rock la Wacken au plecat X-Plod. O alta opinie impotriva God ar fi fost cum ca ei au avut foarte putine aparitii live in ultimii ani si s-au bagat doar la concursuri de acest gen. Aici nu comentez, este strategia lor, si iata ca le-a si iesit.

Una peste alta, parerile vor fi impartite intotdeauna, si daca se intampla sa castigi parca mai rau intri in gura lumii :). Asa ca noi, cel putin, mergem mai departe asa cum am facut-o si pana acum, vom continua sa credem ca doar muzica noastra este cea care conteaza, nu vom folosi de acum inainte accesorii de imagine, nu vom face niciodata coveruri. Vom pieri doar pe limba noastra si peste doi ani, daca vom mai fi pe aici si daca ne-om mai baga :). Si da, stim foarte bine ca nu concursurile astea sunt “miezul” ci cel mult o scurtatura spre un mic succes de trecut in CV.

Bafta tuturor!

Vlad

PS Gasiti la acest link filmari si inregistrarile live complete ale tuturor trupelor din concurs:

2013-05-16: Wacken Metal Battle Final – God, L.O.S.T., Sanctuar, Whispering Woods live in Oldies Pub, Sibiu

[AFG_gallery id=’84’]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.