Spread the love

Expoziția World Press Photo ajunge la București în mai 2014

World Press Photo of the Year 2013 - John Stanmeyer

București, 17 aprilie 2014 – Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, World Press Photo, ajunge din nou la București anul acesta, începând cu data de 8 mai. Expoziția, organizată de Fundația Eidos, va fi deschisă pentru public în intervalul 8 – 29 mai 2014, în Piața Universității din București.

În cadrul expoziției, vizitatorii români vor avea ocazia de a admira Fotografia Anului la World Press Photo – celebra imagine a fotografului american John Stanmeyer, care ilustrează o serie de imigranți africani pe țărmul orașului Djibouti în timpul nopții, ridicându-și telefoanele în aer în încercarea de a capta un semnal necostisitor din țara vecină, Somalia – pentru a reînnoda legăturile cu rudele din străinătate.

Expoziția de la București include 140 de fotografii și face parte din expoziția anuală internațională World Press Photo, care călătorește în întreaga lume, fiind montată în peste 100 de locații din peste 45 de țări și vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Prezentul este un moment unic în istorie, un moment de pionierat, în care inovațiile tehnologice au mers atât de departe, încât au ajuns să democratizeze auto-exprimarea. Pentru prima dată în istorie, individul nu mai are puterea unei singure persoane, ci puterea tuturor celor care împart aceleași credințe cu el – putere coalizată prin tehnologie. Nu organizăm expoziția World Press Photo în Piața Universității doar pentru o anumită categorie de public, o organizăm pentru toată lumea, pentru că noi toți putem fi inspirați și influențați de imaginile expuse”, spune Cristian Movilă, fondator al fundației Eidos și fotograf.

Expoziția WPP este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, și activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Activitatea Fundației este dedicată stabilirii standardelor ridicate în fotojurnalism și fotografie documentară la nivel mondial.

Competiția a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare. În 2012, concursul a atras 5.247 de participanți din 124 de țări, care au înscris 101.254 de fotografii.

În 2012, expoziția a fost readusă pentru prima dată la București, după 18 ani de absență, prin eforturile Fundației Eidos, care a organizat expoziția și anul trecut.

Mai multe detalii, precum și lista completă a câștigătorilor pot fi consultate pe site-ul oficial al competiției.

Detalii despre expoziția din România găsiți pe site-ul local și pe pagina de Facebook.

Sponsorii ediției de acest an sunt: Primăria Municipiului București, ArCub, Dutch Postcode Lottery, Canon, Microsoft, Spectacular, TNT, Biutiful, Fratelli Espresso Bar.

Parteneri media: Adevărul, Hotnews, Dilema Veche, Vice, Esquire, National Geographic, Șapte Seri, The Institute, Tango, Liternet, Photo Magazine, IQAds, Feeder.ro, 121.ro și urban.ro.

Peter van Agtmael

World Press Photo este cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel global, organizată încă din anul 1955 la inițiativa Fundației olandeze World Press Photo.

Carla Kogelman

Fundația culturală EIDOS a fost înființată în anul 2009 la inițiativa fotografului Cristian Movilă, cu scopul de a sprijini tinerii artiști. Proiectele și inițiativele Fundației Eidos se adresează tuturor pasionaților de artă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.