Despre vot.

Byarhivamea

Dec 10, 2012
Spread the love

Am pus titlul asta ca sa va pacalesc si sa cititi postarea :). Nu este vorba despre electorale, ci despre ultimele sondaje anuale ale rock-ului autohton care ne-au impanzit peretii facebook-ului in ultimele saptamani. Si de fapt si din pacate, cam tot despre electorale e vorba intr-un fel…

De principiu, aceste initiative sunt evident laudabile, dar trebuie facute cu oaresce implicare si munca, si nu doar aruncand acolo niste nume si evenimente, fara ca cineva sa se uite peste un calendar complet al anului ce a fost, sa analizeze obiectiv performantele formatiilor si asa mai departe. Asta daca chiar vrei ca topul tau sa fie unul competitiv, real, sa ramana peste ani ca referinta, ca altfel daca vrei doar sa bifezi ca l-ai facut si anul asta merge si asa. Se presupune ca un site important de profil are un oarecare colectiv redactional care asta trebuie sa faca, pe parcurs de an si la final, sa fie informat, sa analizeze, sa recomande. Nu poti lasa doar publicul sa propuna trupele, pentru ca exista marele risc sa-ti intre in top 10 foarte multe formatii al caror principal merit este ca au multi prieteni (atentie, nu ma refer la fani). Si astfel o trupa de liceu care a facut valva la ultimul bal al bobocilor poate sa intre in clasamentul final. Iar alte formatii cu activitate intensa si realizari importante nu vor intra, pentru simplul motiv ca nu au stiut de sondaj, sau au stiut dar au ales sa nu se implice in “activitati electorale”.

Deasemenea, o mare vina o au multe dintre trupe si membrii lor. De fapt, e inconstienta sau orgoliu exacerbat, isi fura caciula singuri. Nu imi dau seama la ce le foloseste sa depuna eforturi asa mari pentru ca trupa lor sa apara la “cea mai buna formatie in 2012”. Pai ei chiar cred ca formatia lor a fost cea mai buna?? Trupe de care nici n-am auzit (si daca eu nu am auzit de ele, e nasol), dupa 2-3 concerte in cluburi sau la petreceri li se pare normal sa fie considerate cele mai bune, isi invita prietenii zilnic sa ii voteze, voteaza alte trupe ca apoi cer voturi in schimb si tot asa. Mi se pare aberant si inutil. Si mai alest trist. Punga si steguletul mai lipseau :).

Eu as fi facut o lista de propuneri bazata pe parametri reali, poate chiar matematici si statistici, luand in considerare concertele ca numar si importanta sau evenimentele cum ar fi lansarile de albume. La fel, pentru un eveniment sa fie luate in calcul organizarea, numarul participantilor, trupele care au cantat, cum au cantat, atmosfera si impactul general samd. Daca ne-ar fi fost lene pentru asta, as fi pus colectivul redactional sa propuna lista (cum am vazut azi de exemplu ca au facut Loudwire – http://bit.ly/TArXJc). Dupa care, din cele 10 propuneri, sa se poate vota doar una, ca doar una poate sa fie CEA MAI buna trupa, cel mai bun festival samd.

In momentul in care veti citi postarea asta probabil ca votarile se vor fi incheiat sau sunt pe aproape, asa ca sa nu credeti ca va invit sa-mi votati formatia … de altfel nu va spun nici cum se numeste si nici unde e adresa de votare :). Altfel, era foarte simplu sa abuzez de cei aproape 3000 de prieteni de pe facebook :).

Haide bafta va urez, spor la munca si mai multa responsabilitate trupelor si presei, si multa muzica buna publicului!

Vlad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.